Band - Biografija

SPLOŠNO:

Beer Belly je petčlanska glasbena skupina iz Kranja, katere glasba pokriva področja tradicionalne irske, škotske in keltske kulture od preigravanja znanih tradicionalnih pesmi do manj znanih irskih reel-ov, jig-ov, škotskih dud in keltskih pesmi starih nekaj stoletij. Svoj program popestrijo tudi z lastnimi skladbami ter slovensko ljudsko glasbo prirejeno na nekoliko drugačen način. Sem pa tja se dotaknejo tudi drugih evropskih kultur kot so madžarska, italijanska, francoska, portugalska, ruska, hrvaška, bosanska, srbska... Seveda pa znajo popestriti dogajanje tudi s slovensko popularno, ljudsko in narodno-zabavno glasbo.

 

KRATKA ZGODOVINA NASTOPOV:

Skupina ima za seboj že več kot 350 uradnih ter vsaj še enkrat toliko neuradnih nastopov. Na velikih odrih so igrali po skoraj celi Sloveniji, pa tudi v Avstriji, Nemčiji in Italiji ter na Hrvaškem in Irskem. Nastopali so tudi pred večjim številom uglednih gostov iz različnih koncev Evrope ter sodelovali z raznimi skupinami iz tujine, ki prav tako igrajo irsko glasbo. Redno nastopajo tudi po raznih barih še posebej Irish pubih, kjer Guinness in Whiskey ustvarita dodatno irsko-škotsko vzdušje.

Eden najbolj odmevnih njihovih nastopov v Evropi je bil na 8.mednarodnem keltskem festivalu v Trstu v Italiji.

Med drugim so igrali tudi kot gostje na promocijskem koncertu singla skupine Duwai Orchestra ter na 10-obletnici delovanja Dravograjskega okteta. Redno pa sodelujejo tudi s Šolo irskega plesa s sedežem v Ljubljani.

26.02.2006 ter 17.09.2006 so nastopili tudi na RTV SLO v oddaji ''Tistega lepega popoldneva s pesmima ''Some Say The Devil Is Dead'' in "All for me Grog''.

21.09.2006 so uradno izdali svoj prvi album imenovan '' Noric Kingdom '', ki vsebuje mešanico tradicionalnih irskih in škotskih pivskih in vojnih pesmi, jig-ov, reel-ov ter svojih lastnih pesmi igranih na podoben način.

15.3.2008 je izžel njihov drugi album z naslovom " Giant Finn MacCool ", ki vsebuje pravo mešanico različnih glasbenih stilov. 6 pesmi na albumu je avtorskih, ostalo pa so svojevrstno prirejene tradicionalne irske, škotske ter slovenske pesmi.

17.3.2009 je izžel njihov tretji album z naslovom " Paddy's Boots ", ki vsebuje 16 pesmi izključno irske in škotske plesne glasbe.

23.4.2011 sta izšla kar dva nova albuma z naslovom " King Of Bellies " (mešanica evropske etno glasbe), in " Škrat Ulala in Modri Kamen " (glasbeno-pripovedni za otroke)

Skupina sodeluje s slovensko agencijo Plahutnik ter italijansko agencijo Folkest. Občasno pa sodeluje tudi z drugimi agencijami iz tujine.

 

POSEBNOSTI:

Prepoznavni so po nošenju tradicionalnega škotsko-irskega ''Great Kilt-a'', "Moder Kilt" oprave ali po značilni irski obleki z naramnicami in irsko čepico. Že sami inštrumenti pa so dodatna atrakcija skupine saj kombinacija: mandolina, banjo, kitara, , bouzouki, violina, piščali, klarinet in kontrabas ter ostali inštrumenti, ki jih med koncerti menjajo, niso skupaj prisotni v veliko skupinah po svetu.

Več o skupini:
http://www.reverbnation.com/beerbelly

http://www.facebook.com/beerbellyband

http://www.myspace.com/bandbeerbelly